Veelgestelde vragen

Gynaecologie

U kan uw afspraak laten doorgaan tijdens uw menstruatie. Het afnemen van een uitstrijkje is meestal geen probleem. Indien u een afspraak heeft voor een colposcopie (een bijkomend onderzoek bij een afwijkend uitstrijkje) dient deze wel te worden verplaatst.

Een uitstrijkje wordt afgenomen om de drie jaar, indien het laatste uitstrijkje normaal was en u geen verhoogd risico loopt op afwijkingen. Tijdens de jaarlijkse controle wordt wel steeds een borstonderzoek, een vaginaal onderzoek en een echografisch onderzoek verricht.

Een eerste gynaecologische controle vindt best plaats een 2-tal jaar na het eerste seksueel contact en ten laatste op de leeftijd van 25 jaar.

Wat u best doet in geval van een vergeten pil is afhankelijk van welke pil u neemt en waar in uw pilstrip u zich bevindt. U kan steeds de bijsluiter raadplegen of contact opnemen met de huisarts of gynaecoloog voor bijkomend advies.

Ja, ook met klachten van urineverlies kan u bij ons terecht. Aan de hand van uw klachten en het klinisch onderzoek wordt een geschikte behandeling ingesteld. In bepaalde gevallen verwijzen wij u wel naar de uroloog voor een bijkomend urodynamisch onderzoek.

We spreken van de menopauze indien uw laatste menstruatie meer dan 12 maanden geleden is. Vaginaal bloedverlies na de menopauze kan verschillende oorzaken hebben en moet steeds worden gecontroleerd. U neemt best contact op voor een afspraak.

Verloskunde

U start best met foliumzuur vanaf 2 maanden voor het stoppen van uw anticonceptie. Dit om een te kort aan foliumzuur op het moment van de bevruchting te voorkomen. Een tekort aan foliumzuur verhoogt het risico op afwijkingen bij de baby, zoals een open ruggetje of een hartafwijkingen. De inname van foliumzuur wordt best verder gezet tot aan de bevalling.

U neemt best contact op zodra u een positieve zwangerschapstest heeft. Op basis van de eerste dag van de laatste menstruatie wordt uw zwangerschapsduur berekend. Een eerste controle wordt gepland rond een zwangerschapsduur van 8 weken. Op dat ogenblik wordt de eerste echografie uitgevoerd en kan een kloppend hartje worden gezien. Voorafgaande bloedname bij de huisarts mag maar is niet noodzakelijk.

De NIPT is een niet-invasieve prenatale test om Trisomie 21 (Downsyndroom), Trisomie 18 (Edwardssydnroom) en Trisomie 13 (Patausyndroom) op te sporen. Indien gewenst kan met dit onderzoek ook het geslacht worden bepaald. Een niet-invasieve test wil zeggen dat er enkel een bloedname bij de zwangere vrouw dient te gebeuren, zonder dat er een risico is voor de baby. De test biedt een betrouwbaarheid van 99,2%. De test is in België sinds 01/07/2017 grotendeels terugbetaald vanaf een zwangerschapsduur van 12 weken en indien u bent aangesloten bij een Belgisch ziekenfonds. Het remgeld bedraagt dan €8,68. Indien u de test vroeger laat uitvoeren of indien u niet aangesloten bent bij een Belgisch ziekenfonds is de kostprijs €260.

U kan uw startbedrag aanvragen vanaf 4 maanden voor de verwachte bevallingsdatum via de website www.groeipakket.be. U dient enkel een attest van zwangerschap toe te voegen aan uw aanvraag. Dit attest krijgt u van ons bij de controle op 24 weken.

Ja, een half uur beweging per dag wordt zelfs sterk geadviseerd. Zo lang uw zwangerschap probleemloos verloopt kan u blijven sporten. Contactsporten of risicosporten zoals paardrijden worden wel afgeraden. Ook het trainen van de rechte buikspieren wordt vanaf een zwangerschapsduur van 12 weken best vermeden.

Bij een probleemloze zwangerschap mag u vliegen. Tot welke termijn hangt echter af van de vliegtuigmaatschappij. Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen mag u vliegen tot een zwangerschapsduur van 36 weken (1 maand voor uw uitgerekende bevallingsdatum). U dient er wel rekening mee te houden dat u in dat geval niet verder dan 36 weken mag zijn bij de terugvlucht! Een attest ‘fit to fly’ is vaak wel vereist. Dit kan u steeds bij ons bekomen.

Uw suikertest (glucose challenge test) dient te worden uitgevoerd tussen de 24e en 28e week van uw zwangerschap. Deze test duurt een uur en u dient hiervoor NIET nuchter te zijn. Indien u van ons bericht ontvangt dat deze test afwijkend was dient een bijkomende suikertest (OGTT) te worden verricht. Deze bijkomende suikertest duurt 2u en hiervoor dient u WEL nuchter te zijn.

Ja, u mag schaal- en schelpdieren eten tijdens uw zwangerschap, op voorwaarde dat deze gekookt zijn en niet rauw worden gegeven.

Ja, de baby zal enkel bij een huwelijk rechtstreeks worden erkend door de vader/mee-moeder. In alle andere gevallen gaat u best op voorhand langs het stadhuis met een attest van zwangerschap om de baby te laten erkennen voor de geboorte. Dit attest kan u bij ons bekomen. Indien de erkenning op voorhand plaatsvindt, draagt de baby van bij de geboorte de achternaam naar keuze en moeten de ouders niet samen de baby aangeven. Deze aangifte kan tegenwoordig gebeuren in het ziekenhuis zelf maar is steeds op afspraak.

Geen resultaten